Coronaproof Hardlopen


Loopgroep, Hardloopcoach, marathonbegeleiding
Hardlopen in Haarlem en omgeving
Met de nodige aanpassingen mogen we samen sporten!

De looptrainingen op DONDERDAG van Lopen als Lifestyle zijn weer gestart. We houden 1,5 meter afstand, splitsen ons op in kleine groepjes. En Heb je verkoudheidsklachten, dan blijf je uiteraard thuis.   

Samen lopen motiveert!

De juiste voeding voor sporters

Blog

Hij is niet voorbij, die warme zomer

De mussen vallen weer eens dood van het dak. Maar hé, je wilt wel goed kunnen trainen! Ik schreef deze blog al eerder, maar hij is weer helemaal actueel. De hittegolf, opeens is die er (weer). Je had je al een beetje ingesteld op de herfst, de wedstrijden komen er aan of misschien was je juist wel van plan om deze week nu eindelijk eens écht te beginnen met hardlopen. Anyway, hoe zorg je er dan voor dat je enigszins comfortabel de trainingen doorkomt?

Mijn beste tips

  • Tip 1. Misschien wil je hem niet horen, maar het is de beste die ik heb. Zet je wekker ruim een uur eerder. Buiten is het nog heerlijk koel en je hebt het gevoel dat je een kleine voorsprong hebt op alle andere mensen, die nog gewoon liggen te slapen. Heerlijk! Daarna ontbijten, kinderen naar school brengen en je dag kan beginnen. Lukt het je niet om bijvoorbeeld je gepande 18 km voor het ontbijt te doen. Doe dan 2 dagen achter elkaar 9 a 10 km en maak je niet te druk. Ben je écht geen ochtendmens, loop dan ’s avonds als de zon minder sterk is.
  • Tip 2. Train op hartslag. Je hartslag is hoger als het warmer is. Je lichaam wil namelijk afkoelen en daarvoor moet je bloed sneller worden rondgepompt, zodat het de warmte kwijt kan. Dus let niet op die kilometertijden, maar focus je op je hartslag. De inspanning is nagenoeg hetzelfde.
  • Tip 3. Pas je training aan. Kort en snel werkt beter dan intensieve tempoblokken.
  • Tip 4. Draag losvallende kleding zodat je lichaam zichzelf kan koelen en draag een wit petje, die je van te voren nat kan maken.
  • Tip 5. Zoek het bos en de schaduw op.
  • Tip 6. Neem voordat je gaat lopen een koude douche of eet een ijsslurry. (oké meer iets voor 's avonds) Onderzoek wijst uit dat pre-cooling echt werkt bij warme temperaturen.
  • Tip 7. Eigenlijk geen tip, maar een MUST: drink voldoende water. Drink gedurende de dag, tijdens de training en na de training voldoende water. Als het warm is, en zeker als je sport, zweet je veel meer dan normaal. En dat is goed, want zweten heeft een belangrijke functie: het zorgt er voor dat je lichaam afkoelt als het te warm wordt. Tijdens een uurtje sporten onder normale omstandigheden, zweet de gemiddelde persoon één liter vocht. Als je slechts 2 % van je lichaamsgewicht aan vocht verliest, gaan je hartslag en lichaamstemperatuur al omhoog en nemen je prestaties af.

NB. Het duurt zeker 9 tot 14 dagen voordat je lichaam volledig gewend is aan de warmte. Tot die tijd kan je dus beter wat rustiger aan doen. En meestal is in Nederland die hittegolf dan ook wel weer voorbij.(-;

En, vergeet vooral niet te genieten van het hardlopen!