Coronaproof Hardlopen


Loopgroep, Hardloopcoach, marathonbegeleiding
Hardlopen in Haarlem en omgeving
Met de nodige aanpassingen mogen we samen sporten!

De looptrainingen op DONDERDAG van Lopen als Lifestyle zijn weer gestart. We houden 1,5 meter afstand, splitsen ons op in kleine groepjes. En Heb je verkoudheidsklachten, dan blijf je uiteraard thuis.   

Samen lopen motiveert!

De juiste voeding voor sporters

Blog

Lopen als lifestyle,ook als het warm is. Zes tips en één lifesaver om het vol te houden

De hittegolf, opeens is die er. Je lichaam is nog helemaal niet gewend aan de hoge temperaturen, maar ja, in september staan er wedstrijden gepland of je traint wellicht voor een najaarsmarathon en je wilt wel blijven lopen natuurlijk. Hoe zorg je er dan voor dat je enigszins comfortabel de trainingen doorkomt?

  • Tip 1. Misschien wil je hem niet horen, maar het is de beste die ik heb. Zet je wekker ruim een uur eerder. Vanmorgen stond ik om 6 uur op om een rondje te rennen. Mijn kleren lagen al klaar, ik dronk een groot glas water en een kop koffie en hup de deur uit. Buiten was het nog heerlijk koel en je hebt het gevoel dat je een kleine voorsprong hebt op alle andere mensen, die nog gewoon liggen te slapen. Heerlijk! Daarna ontbijten, kinderen naar school brengen en mijn dag kon beginnen.(NB. de foto bij dit artikel maakte ik een paar jaar geleden om 6 uur 's ochtend in Italië tijdens een hardlooprondje!) Lukt het je niet om bijvoorbeeld je geplande 18 km voor het ontbijt te doen.(wat niet zo gek is) Doe dan 2 dagen achter elkaar 9 a 10 km en maak je niet te druk. Ben je écht geen ochtendmens, loop dan ’s avonds als de zon minder sterk is.
  • Tip 2. Train op hartslag. Je hartslag is hoger als het warmer is. Je lichaam wil namelijk afkoelen en daarvoor moet je bloed sneller worden rondgepompt, zodat het de warmte kwijt kan. Dus let niet op die kilometertijden, maar focus je op je hartslag. De inspanning is nagenoeg hetzelfde.
  • Tip 3. Pas je training aan. Kort en snel werkt beter dan intensieve tempoblokken.
  • Tip 4. Draag losvallende kleding zodat je lichaam zichzelf kan koelen en draag een wit petje, die je van te voren nat kan maken.
  • Tip 5. Zoek het bos en de schaduw op.Daar is het koeler.
  • Tip 6. Neem voordat je gaat lopen een koude douche of eet een ijsslurry. (oké meer iets voor 's avonds) Onderzoek wijst uit dat pre-cooling echt werkt bij warme temperaturen.
  • Tip 7. Eigenlijk geen tip, maar een MUST: drink voldoende water. Drink gedurende de dag, tijdens de training en na de training voldoende water. Als het warm is, en zeker als je sport, zweet je veel meer dan normaal. En dat is goed, want zweten heeft een belangrijke functie: het zorgt er voor dat je lichaam afkoelt als het te warm wordt. Tijdens een uurtje sporten onder normale omstandigheden, zweet de gemiddelde persoon één liter vocht. Als je slechts 2 % van je lichaamsgewicht aan vocht verliest, gaan je hartslag en lichaamstemperatuur al omhoog en nemen je prestaties af.

NB. Het duurt zeker 9 tot 14 dagen voordat je lichaam volledig gewend is aan de warmte. Tot die tijd kan je dus beter wat rustiger aan doen. En meestal is in Nederland die hittegolf dan ook wel weer voorbij.(-;

En, vergeet vooral niet te genieten van het hardlopen!