Coronaproof Hardlopen


Loopgroep, Hardloopcoach, marathonbegeleiding




Hardlopen in Haarlem en omgeving




Met de nodige aanpassingen mogen we samen sporten!

De looptrainingen op DONDERDAG van Lopen als Lifestyle zijn weer gestart. We houden 1,5 meter afstand, splitsen ons op in kleine groepjes. En Heb je verkoudheidsklachten, dan blijf je uiteraard thuis.

Samen lopen motiveert!

De juiste voeding voor sporters

Blog

Zo loop jij ontspannen een marathon- 7 tips!

In 2014 en 2015 werd ik – als enige Nederlandse - tot mijn verbazing toegelaten tot het NY marathon Sub-Elite Program . Super blij en enorm zenuwachtig! Je kwalificeert je hiervoor op basis van je eerder gelopen tijden. Het programma houdt in dat je op Marathon Day in een speciale (sub) Elite bus onder politiebegeleiding, niet uren van te voren, naar een verwarmde sporthal wordt gebracht, waar je rustig kan inlopen en er tafels vol koekjes en fruit voor je klaar staan (waar niemand van eet, zie tips), je vervolgens dwars door de meute naar het voorste startvak wordt geëscorteerd waar je op de Verazanno Bridge ook nog even je benen kan strekken. Je levert er op het laatste moment je spullen in, die vlak na de finish weer voor je klaar liggen in de speciale Sub-Elite tent. Amerikanen weten hoe ze dat moeten regelen.

Een heerlijke, relaxte start van de marathon dus, alles tot in de puntjes verzorgd. Maar een van de dingen die mij het meest bij is gebleven aan deze onvergetelijke ervaring, is het moment dat ik Wilson Kipsang en zijn loopmaten zag. Ze zaten aan een tafeltje koffie te drinken. Beetje kletsen, lachen, ogenschijnlijk heel ontspannen. Dat was het moment waarop ik besefte ‘Waarom zou IK zenuwachtig zijn? Niemand let op mij, geen tv camera’s, geen interviews, geen mogelijke geldprijzen, geen sponsors, ik had alle vrijheid om gewoon lekker te gaan lopen en te genieten van New York. Hoe fijn is dat! Wat een luxe ook. De enige die mij de druk om te presteren oplegde was ikzelf. Ik liep een fantastische marathon en finishde in 2014 3.10.04, toen een pr!

Om jou ook een beetje op weg te helpen naar een ontspannen marathon, deel ik hier zeven tips, in random volgorde.

  • Ga je met het vliegtuig naar je marathonbestemming? Stop je loopspullen dan absoluut in je handbagage. Want het laatste wat je wil is dat er bij aankomst geen spoor van jouw bagage is en je op locatie nog nieuwe schoenen en kleding moet gaan kopen!Stress!
  • Een trainer gaf mij ooit het advies ‘Ga de laatste week voor de marathon, zitten waar je zitten kan’. In ieder geval geen lange dagen meer staan en al helemaal niet door een stad slenteren,dat is echt een no go. Hoe leuk en bijzonder de stad ook is! Stap voor deze ene keer in een toeristenbus, het zij je vergeven. Of bewaar sightseeing voor de dagen na de marathon (dan moet je waarschijnlijk ook in zo’n bus (-;, of beter nog, pak de fiets!)
  • Experimenteer ook de dagen voor de marathon niet met eten. Waarschijnlijk weet je zelf prima waar jij het beste op loopt. Dus niet opeens pasta met bruine suiker als ontbijt, als je dat nooit eet. In een notendop: eet de dagen voor de marathon extra koolhydraten om de glycogeen voorraden maximaal te vullen. Laat de avocado en de noten even staan om geen overkill aan calorieën binnen te krijgen. (iedereen heeft vet genoeg) En drink voldoende water!
  • Neem je eigen eten mee voor de dag van de marathon. Eet waar jouw lichaam aan gewend is en eet niet, zoals mijn zus ooit deed, een bagel ‘omdat ze die daar nou eenmaal uitdeelden.’ Met kramp, steken of misselijkheid tot gevolg. Niet doen. Eet jij altijd havermout (zoals ik) neem dat vooral van thuis mee. Dan nog een tip: hotelkamer met koelkastje! Zo ben jij helemaal voorbereid.
  • Ga de week voor de marathon op tijd naar bed. De kans dat je de nacht voor de wedstrijd wat (of veel) minder slaapt dan normaal is groot. Zenuwen! Maar als je de dagen daarvoor voldoende heb geslapen, dan kom het goed! En ga al helemaal niet drie dagen voor de marathon toch ‘even’ (dat wordt nooit even) naar het Amsterdam Dance Event, zoals laatst iemand mij vertelde. (Ze liep de marathon wel uit trouwens!) Gewoon niet doen. Jouw tijd komt wel weer!
  • Deze heb je ongetwijfeld al vaker gehoord: start niet te snel! Loop de eerste helft van de marathon niet te snel, met het idee dat je in de tweede helft dan wat tijd kan verliezen. Zo werk dat niet. In mijn beste marathons liep ik een negatieve split. Dus de eerste helft met de rem er op. Als jij die laatste kilometers nog mensen kan inhalen, geeft dat zo’n goed gevoel dat je alleen maar sneller gaat. Echt!
  • Leg de dag vóór de marathon al je spullen klaar, kleding en eten. Alles. Spelt je borstnummer alvast op en bedenk waar je al je gelletjes laat. ’s Ochtends geeft dat alleen maar onnodig veel stress.

Heb jij nog een onmisbare tip, dan hoor ik die natuurlijk heel graag!

Lineke